De Weers Geluid en Muziek

Audioregistratie, muziekles, compositie en uitvoerend musicus

Werkwijze

Hoe ga ik te werk:

  1. Ik stel vast wat voor muziek of geluiden er opgenomen moeten worden en hoeveel er opgenomen moet worden. Hiervoor kan je een demo opsturen of een opname van een repetitie, samen met een overzicht van de nummers/stukken/geluiden die opgenomen moeten worden. Aan de hand hiervan maak ik een schatting van wat er nodig is en hoeveel dit zal kosten. Als het mogelijk is, kom ik vaak even luisteren bij een repetitie.
  2. Op de opnamedag kom ik, afhankelijk van of je in een studio/op locatie/oefenruimte of thuis wilt opnemen, naar de locatie die we afgesproken hebben. Ik ben hier graag wat eeder voor eventueel klaarzetten van de ruimte of opbouwen van de apparatuur. Afhankelijk van het type opname, kan ik de opbouw flink wat werk zitten. Hierover vindt altijd overleg plaats.
  3. We nemen op volgens het vooraf gemaakte plan. Werk jij liever zonder vastgezet plan? Dan kan dat ook en spreken we alleen een begin- en eindtijd af, zo houd jij alles open voor creativiteit. Bij een opname met publiek neem ik uiteraard alles van het concert op, voorafgegaan en gevolgd door wat zaalgeluid. Wanneer er geen publiek is, kan de opname ook worden gedaan met ‘overdubs’. Dit betekent dat de instrumenten apart worden opgenomen. Deze manier duurt wat langer, maar geeft veel meer controle, wat handig is tijdens het editen en mixen. Dit is standaard voor pop/rockmuziek. Geen publiek en toch graag alles tegelijk opgenomen? Ook dat kan natuurlijk.
  4. Afhankelijk van de afspraken neem ik de opname mee om deze te editen, mixen en/of te masteren. Je kunt er, indien je meteen betaalt voor de opname, ook voor kiezen direct de opname in bezit te krijgen en mee te nemen. In dit geval verwijder ik de opname na één maand. Zo heb jij de tijd om veilig een backup te maken. De opname die je dan mee krijgt is nog niet ge-edit, mixed of gemastered. Als je ervoor kiest om je opname te laten editen, mixen en masteren, komen hier aparte kosten bij en geef ik de losse sporen (multitrack) niet direct mee. Je betaalt pas wanneer de laatste stap in het proces gedaan is. Als je hierna graag de multitrack wilt hebben, is dat ook gewoon mogelijk.
  5. Ik edit en mix de opgenomen muziek. Hiervoor breng ik kosten in rekening, zie hiervoor Kosten.
  6. Ik master de muziek of laat deze masteren (een tweede paar oren dat je muziek nog niet gehoord heeft is altijd een goed idee), zodat het klaar is om op Spotify, iTunes, Amazon, Bandcamp, CD of vinyl te worden gezet. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen een deel dor mij te laten doen, bijvoorbeeld het editwerk, mixwerk of masteren.

Vorige pagina | Volgende pagina

© 2023 De Weers Geluid en Muziek

Thema door Anders Norén